Gør din hund klar til nytåret

Fireworks

Fest og ballade

Fyrværkeri er noget der skræmmer utroligt mange dyr.

Har man en hund der lider med den angst er der en del man kan gøre for at forebygge eller mindske den skræk hunden gennemlever hver gang nogen fyrer en raket af.

Men man skal starte tidligt hvis man skal have nogen chance for success.

Det er jo naturligt nok at hunden bliver bange når der kommer sådan en skarp, uforudset lyd. Vi bliver jo også selv forskrækkede hvis vi ikke forventer noget som f.eks. et bildæk der eksploderer.

Verdens undergang

Selvom vi ved at nytåret er en fest så kan det, for vores hunde og alle andre dyr, lyde som om hele verden er ved at gå under.

Nogle hunde rører det ikke og de vil sågar løbe efter vildfarne raketter (så der skal man også lige passe på).

Men er man ikke så heldig at have en hund der bare er helt afslappet med larmen, så bør man tage højde for det i god tid.

Lær din hund at slappe af

Man kan eksempelvis få CD’er med fyrværkeri lyde (og jagtskud og torden) som man bruger ved at afspille dem meget svagt lige inden man fodrer sin hund – eller laver noget andet den er MEGET glad for.

Kan hunden spise afslappet ved de svage lyde kan man gradvist skrue op for lyden over de følgende dage og uger, men det er vigtigt at hunden ikke bliver for nervøs til at spise (eller lege) – så må man lige gå en tand ned et stykke tid.

Det skulle gerne være sådan at når CD’en bliver sat på opfatter hunden det som et tegn på at der kommer gode ting og bliver glad.

Jeg har gjort dette med vores hund Loke, som allerede var meget lyd-angst da vi fik ham som 5 år gammel.

Det er ikke nok til at få ham igennem nytårsaften men nok til at få ham nogenlunde igennem dagene op til og lige efter nytår, hvor folk stadigt skyder lidt af.

Lækker larm

En anden ide er altid at gå med noget ekstra lækkert i guffeposen i tiden op til og lige efter nytårs aften, så hver gang I hører noget fyrværkeri, så falder der ekstra gode ting ud af guffeposen.

Men hvis din hund er for nervøs vil den nok ikke spise det.

Leg larmen ind

Man kan også ‘lege’ larmen ind i hovedet på sin hund.

Læg nogle godbidder under en dåse som falder og larmer lidt når hunden skubber til den.

Sæt gradvist flere dåser oven på hinanden så det larmer mere når hunden skubber for at få sin godbid.

Men husk at gå varsomt frem så du ikke skaber mere angst.

Hvis din hund bliver lidt bange, så gå et skridt eller to tilbage (altså måske bare tilbage til den ene dåse der falder – eller måske falder dåsen på et blødere underlag som ikke larmer helt så meget).

Larm med grydelåg og kast godbidder til din hund.

Bank i bordpladen og kast godbidder til din hund.

Hvis du går frem forsigtigt nok og langsomt nok, vil din hund inden længe begynde at associere larm med gode ting.

Beroligende midler til din hund

Nytåret er dog lidt mere krævende for der er mange ting som man ikke kan træne op, så som lysglimtene på himmelen og så bare mængden af larm over en kort tid (selvom det virker langt for dyrene).

Man kan få beroligende piller til sin hund og nogle sprays som Adaptil , som skulle simulere lugten af de hormoner den oplevede ved sin mor som hvalp.

Jeg har selv prøvet Adaptil med Loke med kunne ikke se nogen nævneværdig bedring i ham så jeg tror ikke helt det er nok til dem der er meget angste.

I år har vi besluttet os for at få en pille fra vores dyrlæge bare til den ene aften, så han bliver lidt ligeglad med det hele.

Men CD’en med fyrværkeri og de andre ‘larme’-lege kommer i spil op til da.

Samvær med rolige hunde

For nogle angste hunde er samværet med en anden hund der tager det helt roligt, nok til at berolige dem.

Vores anden hund, Pippi, tager heldigvis det hele med Østens ro, selvom hun selvfølgelig lige kigger op hvis bragene kommer lidt for tæt. Men for Loke er dette ikke nok til at berolige ham.

Luk hunden inde

Husk for guds skyld at sørge for at hverken hunde eller katte kan slippe ud af huset når I, ellers jeres gæster, kommer og går i løbet af aftenen.

Rigtigt mange hunde (og katte) løber for deres gode liv og ænser ikke hvor de løber hen og kan derfor ikke finde hjem.

Derfor er det sikreste at sørge for at dyret er låst inde i et mørkt (gardiner trukket for) og forholdsvist lydisoleret rum med noget andet støj – såsom musik – til at dæmpe bragene udefra.

Og jeg siger ‘låst’ rum med henblik på at hvis man har gæster der i løbet af aftenen får lidt at drikke, så kan en dør af vanvare blive åbnet og hunden slippe ud.

Og man skal naturligvis tjekke på sin hund regelmæssigt i løbet af aftenen.

Hvordan klarer I nytårsaften med jeres hund? Nogle gode ideer eller strategier som kunne hjælpe andre?

Del endelig

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *