Hvordan straffer jeg min hund?

Sofa

Frække køter

Du kommer hjem fra arbejdet og ser situationen på billedet. Man skal jo næsten have overmenneskelig styrke for ikke at skælde godt og grundigt ud på hunden, som så selvfølgeligt vil se brødbetynget ud.

Men hvordan straffer man egentligt bedst sin hund når den har gjort noget forkert?

Det meget simple svar er at det gør du ikke?

Din hund er en engel

Grunden er meget simpel – din hund gør IKKE noget forkert!

Det er os der gør noget forkert og det skal hunden selvfølgelig ikke straffes for. OK – den er måske lige lidt svær at sluge når du ser din ødelagte sofa, så lad os tage den i mindre bidder.

Natur og opdragelse

Hunde gør det der er NATURLIGT for dem og de har simpelthen ikke, fra naturens side, begrebet ‘forkert’.

Hos dem er der ting der virker eller ikke virker – så simpelt er det.

Det er os der opfinder ‘rigtigt/forkert og det er baseret på vores egne værdier og sociale normer, som jo ikke er hundens.

For en hund har ting som sofaer, dyre sko og roser ingen værdi ligesom gamle kødben og tørrede svineører ikke har nogen værdi, som sådan, for os. En hund bruger ikke sko og vi spiser ikke gamle kødben.

Men derfor kan man naturligvis godt opdrage sin hund til ikke at tygge vores sko i stykker eller grave vores roser op.

Hvad skal man gøre?

Hvad gør man så når hunden overskrider de grænser vi har sat for den.

Det er jo meget individuelt hvad forskellige familier lader deres hunde gøre men når man har sat sine grænser er det vigtigt at alle i familien er indforstået med dem og at de bliver bibeholdt hele tiden.

Der er 4 ting du kan gøre hvis din hund overskrider en grænse:

  1. Alternativ adfærd
  2. Ignorér
  3. Stop
  4. Styr

Alternativ adfærd

Lær din hund en alternativ handling den kan gøre og som ikke er kompatibel med den adfærd du ikke vil have.

Lad os sige at din hund hopper op når folk kommer ind af døren.

De fleste af os kan godt undvære sådanne voldsomme glædesgensyn men det er jo naturligt for en hund at ville hilse på den måde – ansigt til ansigt, så at sige – og derfor ikke ‘forkert’ men naturligt.

En alternativ handling ville være hvis hunden lærte at sætte sig når nogen kom ind – den kan jo dårligt sidde og hoppe op på samme tid. Men for at den skal kunne det må belønningen for at gøre det være meget større end belønningen for at hoppe op. Og først når hunden sidder får den den opmærksomhed den søger. Men se indlægget ‘Rotten har altid ret’ for mere information om belønning og hvad man kan forvente når man skal stoppe noget der ellers altid har virket.

Ignorér

Et andet problem kunne være at hunden tigger.

Der ville jeg ignorer hunden totalt men belønne så snart den gik væk og lagde sig f.eks.

Det skal så lige siges at her er det super vigtigt at hunden aldrig får succes med at tigge, ellers slår det der spille-gen ind hvor man satser på at heldet nok er med en i dag. Vo intet vover, intet vinder!

Stop

Lad os, som et andet eksempel sige at din hund er for vild når I skal ud og gå. Det er jo noget de fleste hunde gerne vil, især når de er unge, og tit kan det jo ikke gå hurtigt nok med at få snor og sele på og komme ud af døren.

Med vores nye hund Loke, er det sådan men han er hurtigt ved at lære at med mindre han sidder pænt stopper jeg med at få ham klar til turen.

Jeg står stille til han sætter sig pænt igen og så fortsætter vi hvor vi var kommet til. Det kan så tage lidt tid i begyndelsen men med flere hunde bliver det jo hurtigt det rene kaos, hvis de myldrer frem og tilbage og alle sammen skal ud først.

Når hunde leger sammen kan det også være en god ide lige at stoppe dem, hvis de er ved at blivefor vilde. Nogle gange sker det at de kammer over i deres ophidselse og så bliver legen pludselig til en slåskamp. Så en lille pause en gang imellem kan være nok til at de ikke kammer over.

Styr

Det sidste er nok det vigtigste – styr din hunds omgivelser.

Hvis det er en hvalp der ikke må tygge i dyre læder sko, så sørg for at skoene er gemt væk i et skab.

Hvis den er aggressiv over for andre hunde, så hold den langt nok væk til at den ikke føler sig truet. (Og få lige lidt hjælp fra en god adfærdsspecialist) 🙂

Hvis den graver i haven, så lad den ikke være uden opsyn derude og sørg for at afled med noget mere spændende hvis den lægger an til at begynde.

Sørg for at din hund er motioneret nok og stimuleret og udfordret mentalt så den ikke selv skal underholde sig selv.

Alt dette er lettere sagt end gjort og det lykkedes da heller ikke for mig altid at få afledt, styret, ignoreret osv. en uønsket opførsel. Men min hund skal da ikke straffes for mine mangler – så må jeg tage mig sammen, være mere opmærksom når vi går, være mere kreativ i at udtænke alternativ adfærd og selvfølgeligt huske at belønne den adfærd jeg gerne vil have.

Hunde og menneskers hjerner er lig hinanden på mange måder og så alligevel meget forskellige. Ens er vi dog i at vi lærer dårligere hvis vi er stressede. Og man bliver stresset af at blive straffet – især hvis man, som mange hunde, er usikker på hvorfor man straffer dem.

Se også indlægget om “Hurra – min hund knurrer” og “Kan hunde skamme sig?”

Hvordan har du løst dine opdragelses – udfordringer med din hund?

Del endelig

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *