Kan din hund læse dine følelser?

Dog-and-man-hugging

Kan din hund vide når du er ked af det?

Det vil de fleste der har hund nu påstå de godt kan. Men er det bare vores tendens til at menneskeliggøre vores hunde der får os til at sige det?

Den danske hundebogsforfatter, Roger Abrantes, har i mange år ment at hunde kan læse vores ansigtsudtryk og at vi kan bruge det i vores kommunikation med dem.

Og nu er det – meget til hans egen tilfredstillelse – også blevet videnskabeligt bevist: Dr. Kin Guo og hans hold har bevist at hunde ser på vores ansigter ligesom vi selv ser på ansigter.

Hvor vises vores følelser?

Den venstre side af hjernen er mere følelses-orienteret og styrer den højre side af ansigtet.

Så det er på højre side af vores ansigter vores følelser klarest kommer til udtryk og det er da også den side vi har en tendens til at se på først når vi ser på nogen.

Og hunde gør altså det samme – men kun når de kigger på mennesker. De gør det ikke med andre hunde eller andre dyr.

Du kan se et klip af undersøgelsen på www.youtube.com/user/NOVAonline

Hunde er unikke.

Dr. Attila Anics fra Eotvos Loran Univeritet i Budapest har, gennem sine studier med hunde og domestikerede ulve, observeret at hunde er det eneste ikke-primat der ser folk lige ind i øjnene. Selv domestikerede ulve undgår øjenkontakt med mennesker mens hunde faktisk søger det.

Men med det sagt skal man ikke nødvendigvis forvente at hunden forstår hvorfor vi føler som vi gør og agerer derefter.

Jeg har selv nogle gange ligget og rodet på jorden efter et hårdt fald og har haft rimeligt ondt af mig selv mens mine hunde har syntes det var evigt morsomt at jeg var kommet ned på deres niveau! 🙂

Tankelæsere?

Men selv om hunde læser vores ansigtsudryk og kropssprog så skal man ikke forvente at de forstår hvordan vi føler, sådan som vi forstår hinanden. Hunde har slet evnen til at forstå mere komplekse sammenhæng og de har heller ikke vores værdier.

Men følelser som glæde, vrede osv. – altså følelser der har indvirkning på deres liv – dem er de ret gode til.

Del endelig

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *