Kan hunde skamme sig?

guilty

De frække hunde!!!

Der florerer en sjov lille video via facebook om hunde, der tydeligvis skammer sig.

Hundeejerne videoer deres brødbetyngede hunde, mens de spørger ind til hvem der monstro har ødelagt det ene eller det andet. Og hundene ser meget flove ud, det er ret morsomt! 🙂

Men det er også farligt. Farligt i den forstand at det forstærker troen om, at hunde kan føle skam og derved forstærker ideen om at hunde er overlagt ulydige, dominerende, jaloux og frække.

Den ved jo den har gjort noget forkert!

Lad os lige finde ud af hvorfor de hunde så ser så ‘skyldige’ ud. Og hvordan ser en hund skyldig ud?

Det kan jo variere fra hund til hund men typisk adfærd som vi tolker som skyld er:

 • De undgår øjenkontakt.
 • De lægger sig og ruller rundt på siden eller på ryggen.
 • De tager halen mellem benene og logrer lavt og hurtigt.
 • De sænker hovedet og ørerne er lagt lavt langt tilbage på hovedet.
 • De bakker væk fra ejeren.
 • De løfter en pote eller slikker.

Her er det lige værd at notere sig at alle disse signaler kan være (og ofte er)  tegn på usikkerhed.

Tolkning?

Så føler hunden skyld eller er den bare usikker i forhold til det der sker lige nu (dvs. dit kropssprog)?

Alexandra Horowitz lavede en undersøgelse af netop samme emne.

Her blev hunde og deres ejere testet.

Ejerne fik besked på at deres hund skulle testes på hvor lydig den var når ejeren ikke var tilstede. Ejeren skulle lægge en godbid på gulvet og give hunden besked på at den ikke måtte røre den. Derefter skulle ejeren forlade rummet.

Alexandra gav så hunden 3 muligheder. Enten blev godbidden fjernet (så hunden ikke kunne spise den) eller direkte givet til hunden. Eller også ventede Alexandra på at hunden selv valgte at spise godbidden.

Ejerne blev så fortalt at deres hund havde spist godbidden og de gik tilbage til deres hunde.

Forsøgene viste ingen forskel i hundenes “skyldfølelse” selvom de nogle gange ikke var skyldige. Bare det at deres ejere troede de var skyldige var nok til at få dem til at udvise de tegn vi syntes beviser at de ved de har gjort noget forkert.

Kropssprog.

Hunde læser vores kropssprog – også det der er så minutiøst at vi ikke selv lægger mærke til det – og reagere på vores stress og IKKE det de selv har gjort en gang for flere minutter eller timer siden.

Og deres ‘skyldige’ kropssprog er deres forsøg på at dæmpe vores ophidselse – selvom de ingen idé har om hvorfor vi flegner sådan ud.

 

 

Ref.: Inside a dog af Alexandra Horowitz, PhD Cognitive Science.

Del endelig

2 comments on “Kan hunde skamme sig?”

 1. Emma winther Svar

  Min hund kommer ikke altid når jeg kalder, og det er især svært når min udlejer er gode venner med min hund (Leo) han sætter sig altid ned ved siden af (udlejeren) og jeg syntes det er pinligt og skamfuldt at han ikke kommer når jeg kalder? Min udlejer mener at jeg skal snarre af ham, og så noget med et flokdyr.

  Hjælp. 🙂

  Hilsen
  Emma winther

  • admin Svar

   Hej Emma,

   Jeg kan sagtens forstå dit problem. Mine hunde kommer skam heller ikke ALTID når jeg kalder!

   I stedet for at føle dig pinlig tilmode når Leo går hen til din udlejer, så gør dig selv den tjeneste at oberver situationen. Hvad er det din udlejer gør, som får Leo til at gå over til ham. Er han sjovere eller udviser han mere sikkerhed i sin fremtoning. Hvad gør han ved Leo når han kommer over til sig?
   Leo er ikke en robot, der altid skal gøre hvad der bliver sagt. Men han skulle jo gerne syntes det var dejligt at komme over til dig når du kalder. Er det det? Eller kalder du når du vil have ham til at gøre noget han ikke har lyst til – som f.eks. at gå i bad, at gå indenfor etc.?

   Øv indkald med ham når din udlejer ikke er til stede. Gør det sjovt for ham at komme til dig når du kalder. Giv ham en godbid og løb lidt rundt i leg med ham når han kommer. Ros ham i rigelige mængder.
   Nogle gange hjælper det at løbe lidt væk fra sin hund når man kalder. Så bliver det lidt af en leg at han skal løbe op og fange dig.

   Hvis du selv er ung, kan en hund nogle gange foretrække at være hos en der er ældre og virker mere selvsikker i sin fremtoning.
   Det kan du gøre op med ved at være den der gør alt med Leo. Brug rigtig meget tid med at træne med ham, gå til hundetræning eller andre hunde-aktiviteter, giv ham hans mad – gerne i form af belønninger når du træner, og sørg for at du selv udviser sikkerhed i din fremtoning.

   Mænd har naturligt en dybere stemme der også kan virke tillidsvækkende hos hunde.
   Undgå at bruge for høje toner i din stemme, medmindre I leger. Når du kalder må din tone gerne være indbydende men bestemt ikke snerrende! Ville du selv have lyst til at komme til nogen der snerrede af dig?

   Tja, hunde er flok-dyr og det er vi mennesker vel også. Mange myter er blevet holdt ved lige af nogle dårlige undersøgelser af ulve i fangenskab – bl.a. det om at man skal sætte sin hund på plads og sørge for at være Alfa-hund i familien. De myter er svære at komme til livs.

   Det vigtigste er at sørge for din hund kan have tillid til dig. Læs nogle bøger om klikker træning eller positiv træning, så du har en ide om hvad det går ud på.

   Vær ikke bange for at bruge belønninger i form af mad, når du træner med din hund. Det er ikke at lokke, mere end det er at lokke ens medarbejdere med løn når de kommer på arbejde.
   Men husk at trække det mad, som du har brugt som belønning, fra hans aftensmad, så han ikke går hen og bliver for tyk.

   Jeg håber det kan hjælpe dig Emma – ellers er du velkommen til at skrive igen 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *