Kys din hund dagligt

 

kiss

Kun for voksne!

Hunde har det så som så med at blive kysset. Og børn har det med at efterabe dig – i det mindste indtil en hvis alder!

Så hvis du har børn er det en god ide ikke at kysse din hund (i deres nærvær i det mindste). De små poder kan ikke aflæse hundens signaler og har hunden massiv hovedpine og ABSOLUT ikke lyst til at blive kysset på, tja så er skarpe tænder og børneansigter altså FOR tæt på hinanden.

Alle de ‘øøndige’ billeder vi ser på nettet af små børn der kysser og krammer deres hunde er jo direkte livsfarlige da det giver indtryk af at det skal hunden naturligvis finde sig i. Og gør den ikke det så står man måske med et barn der er blevet bidt lige i ansigtet og en hund der følgende må aflives.

Større børn og voksne er (som regel) i stand til at aflæse vores hund og ser vi at den trækker sig væk, løfter læben eller knurrer, så forstår vi godt at vores kærlighed må give sig til udtryk på en anden måde.

Men vi mennesker er gearet til at vise kærlighed ved at kysse og selvom jeg godt ved at mine hunde ikke får så meget ud af det, så gør det noget for mig (altså at give dem et lille mys på hovedet) og de finder sig godmodigt i det. Loke kan godt lide at slikke en i hovedet og så kan man jo diskutere om det er at ‘kysse’. For nogle hunde er det i hvertfald et tegn på venskab.

Benjamin Franklin Effekten.

Men at vise kærlighed til din hund (uanset hvordan du så gør det) – at kæle med den, rose hunden, tale kærligt til den, gøre gode ting for den – får dig faktisk til at kunne lide den bedre. Det kaldes Benjamin Franklin Effekten og kommer sig fra en historie om hvordan Benjamin Franklin vendte fjender om til venner ved at bede dem gøre ham en tjeneste.

Åbentbart er vores hjerner indrettet på den måde at hvis vi har gjort nogen en tjeneste, så må det jo betyde at de er OK – vi kan med andre ord ikke have den dissonans i vores hjerner at vi gør noget godt for nogen vi ikke kan lide.  Så hvis vi alligevel gør dem en tjeneste så begynder vores hjerne at finde grunde til at han eller hende vi gjorde tjenesten for nok alligevel er gode nok. Og derfor var det OK at gøre dem den tjeneste.

Positiv træning.

Og tilbage til vores hunde. Hvis vi træner vores hunde med godbidder, ros og leg så er chancerne for at vi syntes de er dygtige og smartere meget højere end hvis vi trækker rundt med dem og skælder dem ud for ikke at være hurtige nok eller dygtige nok. Og der skal da ikke meget pædagogik til at se at en hund der har det sjovt og bliver rost, faktisk nok også lærer hurtigere end en der stresser ud over at blive straffet.

Sænk dit eget stressniveau.

Du får det også bedre ved at ‘kysse’ din hund på mange andre måder – det stimulerer de hormoner der får os til at have det godt og sænker stress hormonet cortisol.

Og både dine og din hunds endorfiner stiger når du kæler med ham/hende så det kan man vel kalde et win/win.

 

Referencer:

1. Jecker J, Landy D. Liking a person as a function of doing him a favour. Human Relations 1969 22:371-378.

2.  Shopler J, Compere J. Effects of being kind or harsh to another on liking. Journal of Personality and Social Psychology 1971; 20:155-159.

Del endelig

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *